Verterings-tijd

Ken je dat gevoel dat je heerlijk en veel te veel gegeten hebt? Je broek doe je een stukje losser en je ploft neer op de bank. Heerlijk tijd voor jezelf om alles te verteren. Stel je eens voor dat je met die volle maag moet sporten, op visite of rennen met je vriendinnen…..

Zwaar op de maag
Kinderen zijn elke dag in ontwikkeling. Ze doen veel indrukken op door alles wat ze horen en zien. Op school krijgen leren ze nieuwe dingen, ze ervaren vriendschappen, moeten hun plek vinden (bevechten) in de groep, horen en zien vanalles, etc.  Al die indrukken de hele dag door kunnen (letterlijk en figuurlijk) zwaar op de maag liggen! Niet voor niets is buikpijn een veelgehoorde klacht van kinderen.

Verteringstijd
Om alle indrukken, ervaringen en gedachtes te verteren hebben kinderen verteringstijd nodig. Tijd om al die ervaringen te verteren tot te behappen brokjes. Pas dan kunnen ze het loslaten of omzetten in energie. En die tijd om te verteren is voor kinderen in deze tijd een luxe.

Eerlijke antwoorden
We leven in een maatschappij waarin we vooral niets willen missen. Het aanbod van naschoolse opvang, clubjes, verjaardagen en speelafspraken is bizar groot. We vinden speelafspraakjes belangrijk, zodat ons kind erbij hoort. We gunnen ze al die clubjes, want het is leuk en uitdagend. En verder is oppas en opvang nodig om ons werk te kunnen doen. Ongemerkt krijgen onze kinderen een volle agenda. Geef eens eerlijk antwoord op de volgende vragen:

Heeft jouw kind meerdere vaste activiteiten heeft jouw kind per week?

Heeft jouw kind elke dag minimaal een uur om lekker zijn eigen gang te gaan?

Maak jij nog weleens speelafspraakjes voor je kind?

Heeft jouw kind regelmatig last van buikpijn?

Is jouw kind humeurig en boos?

Deze week gaan we in kaart brengen of jouw kind genoeg tijd heeft voor zichzelf om alle indrukken te verteren.

Wat kun je doen?

  • Doe deze week eens even niets en gun dat je kind ook. Plan geen afspraakjes voor je kind, sleur ze niet van de bank en verplicht ze eens niet tot gezellig samenspelen.
  • Kijk naar je kind en observeer op welke momenten jouw kind tot rust komt. Dit is voor ieder kind anders! Waar één kind tot rust komt als hij alleen kan spelen met al zijn poppen, auto’s en rommeltjes, komt de ander tot rust als hij buiten speelt met vrienden.
  • Bekijk je gezinsagenda. Staat jullie agenda vol met activiteiten of is er ook genoeg ruimte om te lummelen? Kinderen hebben behoefte om zich te vervelen, dan komen ze echt toe aan verteren.
  • Kinderen doen wat jij doet. Gun jezelf deze week ook eens momenten van rust.

Niks doen…het klinkt eenvoudig, maar het is reuzespannend! Ik wens je een verrassend Avontuur.