Mijn stam – ik hoor erbij!

Mensen zijn stamwezens. We hebben onze stam, onze familie, nodig om te leren wie we zelf zijn. Zoals een jong dier alleen kan overleven als hij bij de kudde blijft, zo voelen kinderen ook aan dat hun familie belangrijk voor ze is.

Jullie kind hoort bij jullie familie. Hij heeft hetzelfde DNA, dezelfde gebruiken en dezelfde gewoontes. Een heerlijke veilig basis om in op te groeien. Het is zo fijn als je ooms en tantes van je houden, alleen al omdat je dezelfde trekjes hebt die zij van elkaar en van andere familieleden kennen!

Als je de workshop ‘Het avontuur van het kind van 9’ gevolgd hebt, weet je dat rond de 9 jaar iets fundamenteels veranderd. Jullie kind komt los van de veilige magische wereld en ervaart dat hij/zij een eigen IK is in de wereld. De natuurlijke verbinding met zijn familie is niet meer zo vanzelfsprekend! Dat heb je misschien al gemerkt.  Papa is niet langer de sterke wijze man die overal een oplossing op weet en mama heeft eigenlijk een dikke buik en zegt ook domme dingen…..(Welkom in de reëel wereld😉)

Alles wat ooit zo zeker was, staat op losse schroeven. Alles wat je kind tot nu toe voor zoete koek geslikt heeft, gaat hij herkauwen. Klopt het wel?

Klopt het wel wat ik altijd gedacht heb?

Houden papa en mama wel van mij? Of houden ze meer van mijn zusje? Wat vinden ze eigenlijk van mij? (lees: ze vinden me vast stom)

Hoor ik wel echt bij deze familie? Of ben ik te vondeling gelegd en eigenlijk een prinses??

En Vooral: Hoor ik er wel bij?

Bij peuter weten we allemaal:  ‘Ik ben 2 en ik zeg nee’. Bij kinderen van 9 jaar geldt: ‘Ik ben 9 en ik voel me eenzaam’.

In deze fase heeft je kind heel veel bevestiging nodig. Hij wil in elke vezel van zijn lijf voelen dat er van hem gehouden wordt en dat hij erbij hoort.

Dit kun je doen:

  • Teken je familiestamboom. Zet de namen erop van je kind, papa en mama, opa’s en oma’s en overgrootouders.
  • Bekijk samen oude fotoboeken en vertel wie er allemaal te zien zijn? Op wie lijk jij en op wie lijkt jullie kind?
  • Neem je kind mee naar de plek waar jij geboren bent of waar je ouders gewoond hebben.
  • Bespreek welke mooie eigenschappen je kind van eerdere generaties heeft overgenomen.
  • Breng samen een bezoekje aan een graf van voorouders.

Jouw kind is niet alleen, jouw kind is onderdeel van jullie familiesysteem. Wat een fijne en veilige wetenschap!

Nieuwsgierig naar de workshop ‘Het avontuur van het kind van 9’?  Lees meer