Je geboorte als avontuur

Iedere ouder die ik ontmoet, wil het beste voor zijn/haar kind en wenst dat het gelukkig is. We hebben daar veel voor over. En toch is er iets waar ze de vinger niet op kunnen leggen. Het is dát gedrag van hun kind dat blijft terugkeren en niet logisch lijkt.

Aan de start van ieder Avontuur ga ik met ouders in gesprek over de zwangerschap en geboorte van hun kind. Het levensavontuur van jullie kind is gestart ver voor de geboorte. Het wordt altijd een wonderlijk gesprek als situaties in zwangerschap en geboorte een link blijken te hebben met de hulpvraag van ouders.

“Om gedrag te kunnen veranderen, moeten we begrijpen waar het vandaan komt!”

Al vanaf het prilste begin, is een kindje zich aan het voorbereiden op het leven hier op aarde. De zwangerschap en geboorte van je kindje zijn ervaringen die veel impact hebben. Ze vormen onbewust de basis vanwaar je kind steeds weer reageert in het verdere leven.

Niet praten

Een jong meisje durft niet te praten op school.
Ze is geboren met de navelstreng heel strak om haar nek. Die ervaring is voor haar enorm spannend geweest. Steeds als ze iets spannend vindt, komt er spanning in haar keelgebied. Door de spanning lukt het praten niet meer.

Ben ik wel goed genoeg?

Een meisje van 8 wil altijd de beste zijn. Voor minder gaat ze niet….
Ze is verwekt tijdens een IVF traject. Een pittig traject voor vader, moeder en kind. Uiteindelijk liggen er 4 mooie embryo’s in een petrischaaltje. De beste wordt uitgekozen en groeit uit tot dit prachtige meisje. Ze heeft het onbewust goed onthouden: alleen de beste overleven.

Opgeven

Een jongetje van 7 heeft weinig doorzettingsvermogen. Hij wacht maar af wat er gebeurt.
De artsen hebben besloten dat geboren worden dmv een keizersnede de beste optie was. Hij is gehaald op een moment dat het het beste paste. Hij heeft geen weerstand ervaren bij zijn geboorte en is op handen gedragen. Hij heeft geen ervaring opgedaan met weerstand. Geen idee wat hij ermee moet. De belevering van weerstand ervaren en dit met succes overleven moet hij ergens in zijn leven nog gaan ervaren.

Zwaan kleef aan

Een meisje van 6 wil alleen maar bij mama zijn. Ieder afscheid levert veel stress en gedoe op.
Haar geboorte was een heftig avontuur en om het tot een goed einde te kunnen brengen heeft mama een ruggenprik gehad. Voor mama was dit een opluchting en nodig om de geboorte te volbrengen. Voor dit meisje kwam het totaal onverwacht en door de ruggenprik was ze het contact met mama kwijt. Na haar geboorte is ze bij mama weggehaald om door de kinderarts nagekeken te worden. Twee keer mama kwijt geraakt in haar jonge leventje. Ze heeft onbewust besloten dat dat haar niet nog een keer zal overkomen.

Het gat

Een meisje van 6 is vaak boos. Zwemles is een ramp. Als ik aan haar vraag wat het stomste is van zwemles, zegt ze: “het gat”.
Haar geboorte ervaring was heftig voor haar. Ze heeft klem gezeten en haar hartslag daalde. Ze moest met spoed geboren worden en is eruit getrokken door een vacuümpomp. Ze heeft het gehaald en kwam snel bij. Haar apgarscore was na enkele minuten al weer een 10. Maar de spanning van ‘het gat’ is ze (onbewust) nog niet vergeten.

Dit zijn zomaar enkele kinderen die ik heb mogen ontmoeten. Hun start is onderdeel van hun levensavontuur. Door het geboorteverhaal te verkennen, wordt gedrag logisch! Dit is een belangrijke stap naar verandering van gedrag. 

Je geboorte avontuur in kaart
Het geboorteverhaal is onderdeel van ieder traject. Ben je alleen nieuwsgierig naar het verhaal van de geboorte van jullie kind, dan maken we 2 afspraken om het geboorte-avontuur van jullie kindje in kaart te brengen.

Hoe is jullie kind geboren?

Was hij/zij gewenst?
Heb je stress ervaren tijdens de zwangerschap?
Is de bevalling ingeleid?
Heeft jullie kindje klem gezeten?
Was jullie kindje een sterrenkijker?
Is jullie kindje geboren met een keizersnede?
Heeft jullie kindje een (te) snelle geboorte gehad?
Was het een langdurige geboorte?
Zat de navelstreng om de keel?
Heeft jullie kindje in de couveuse gelegen?
Waar was papa tijdens de geboorte?

Woensdag 12 juni 10.00 – 11.30 uur geef ik een (gratis) koffie-ochtend over dit thema. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar anja@avontuurkindercoaching.nl
Je bent van harte welkom!